Hoe werkt tekentherapie?

Je kunt eindeloos praten over problemen, maar door te werken met getekende beelden doe je er ook echt iets mee.

Allereerst gaan we kijken wat er op dit moment bij je speelt. Vaak speelt dit zich af in het onderbewuste. We proberen het in de bewuste sfeer te halen. Op deze manier kom je aan een actuele hulpvraag over wat je op dit moment het meest bezig houdt.

 

Wat is het probleem?

Door middel van tekenen, schilderen, kleien of ander creatief materiaal stel ik je in de gelegenheid om innerlijke, onbewuste beelden naar buiten te brengen. Je wordt je hierbij bewust van je ervaring bij het tekenen en met die ervaring gaan we aan de slag. We gaan kijken wat de klacht of het probleem je te vertellen heeft.

Tijdens een tekensessie zal er ook ruimte zijn om lichaamswerk te doen zoals visualisaties, meditaties, geleide fantasie, of oefeningen om je energie weer te laten stromen. Het hangt af van je hulpvraag en van de beschikbare energie.
 

Emoties komen vrij

Door het kijken naar de tekeningen en het bewust worden van de tekentaal, kunnen er emoties vrijkomen zoals verdriet en pijn. Ik zal je proberen te helpen om deze te verwerken. Het kan opluchten om deze emoties weer toe te laten. Het zet iets bij je in beweging om deze op te lossen.


 

Verworven inzichten

Aan het einde van een sessie is het belangrijk om de balans op te maken: wat voor inzichten heb je gekregen over je klacht of probleem en hoe ga je de ervaringen die je hebt opgedaan vertalen naar het dagelijks leven? Wat ga je ermee doen om je situatie te veranderen? Op deze manier begin je een proces waarbij je je bewust wordt van je eigen handelingen, gedrag en patronen en je krijgt de kans om deze te aanvaarden en toe te passen in je leven.

 

Een sessie duurt meestal anderhalf uur. Is er meer tijd nodig, dan wordt dat duidelijk afgesproken.